30 mei 2022

Zo ga je ontspannen op vakantie

Het hele jaar werk je hard om de gewenste resultaten voor je opdrachtgevers te behalen. Nu de zomer voor de deur staat is het moment aangebroken voor een welverdiende vakantie. Tijd om het kantoor te verruilen voor een mooie vakantieplek.

Maar voor je vertrekt zijn er vaak nog meer dan genoeg taken op de werkvloer die je aandacht eisen. Zeker als interim professional ben je vaak tot diep in de nacht je laatste taken en administratie aan het afronden. Waarna je tot de conclusie komt dat je op vakantie toch nog een aantal werkzaamheden moet oppakken. Terwijl vakantie juist het moment is om even bij te komen. In dit artikel lees je een aantal concrete tips zodat je dit jaar met een gerust hart kan vertrekken.

Een maand voor vertrek
Een maand voor je vakantie kan de voorpret vast beginnen. Wat kun je daar allemaal zien, waar zijn de fijne strandjes en de goede restaurants? Voor het plannen van je vertrek op werk is dit ook het ideale moment om te beginnen.

Start met het maken van een concreet overzicht van welke taken er nog liggen voor de vakantie. Stel hierin prioriteiten, wat moet echt worden afgerond en wat kan na de vakantie eventueel worden gedaan. Blijken de taken die je moet doen alsnog onhaalbaar, ga dan met je opdrachtgever in gesprek. Zo kunnen jullie samen prioriteiten stellen.

Nu je inzicht hebt in de werkzaamheden kun je een concrete planning maken. Houd hierbij ook rekening met onverwachte werkzaamheden door twee tot vijf dagen vrij te houden. Hiermee houd je een buffer over om alsnog alles op tijd te kunnen afronden.

Een week van tevoren
In de laatste week komt het erop aan dat je er daadwerkelijk klaar voor bent om te vertrekken. Nu zet je de laatste puntjes op de i bij je werkzaamheden en stel je iedereen op de hoogte van jouw vertrek.

Maak geen afspraken in de laatste paar dagen voor de vakantie. Dit geeft je de ruimte om alles af te ronden. Daarnaast ga je de nieuwe informatie uit deze afspraken de komende tijd niet meer gebruiken of verwerken. Mocht er toch nog nieuwe informatie op je afkomen, maak hier dan een aantekening van en pak het op wanneer je weer terug bent.

Alle administratieve taken kun je afronden in de laatste dagen. Zorg ervoor dat je de urenregistratie tijdig doorgeeft en dat je goede afspraken maakt met je opdrachtgever over het goedkeuren van de uren. Zo behaal je ook in de vakantieperiode de aangegeven deadline en wordt vertraging in het facturatieproces voorkomen.

Tijdens de vakantie
Mocht je er ondanks alles toch achter komen dat je nog enkele werkzaamheden moet verrichten tijdens je vakantie. Ga er dan voor zitten in de eerste dagen dat je weg bent. Zo voorkom je dat je continu aan werk herinnerd wordt.

Hierna kun je ontspannen en genieten van een andere omgeving en de rust. Misschien geeft het vertrekken uit de dagelijkse hectiek je wel onbewust de ruimte om tot nieuwe inzichten en frisse ideeën te komen: ben je nog helemaal gelukkig met je huidige werkzaamheden of ben je toe aan een andere invulling?

Ook interessant voor jou

Ben jij toe aan een volgende stap of heb je in de zomerperiode extra ondersteuning op jouw afdeling nodig. Neem dan contact op met LICHT, zo zorgen we samen voor een zonnige periode.

Schrijf je in als interimprofessional