Veilig zzp’ers inhuren met LICHT – Alles wat je moet weten over de Wet DBA
De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) gaat vanaf 2025 worden gehandhaafd. Dit kan gevolgen hebben voor jou als opdrachtgever wanneer je zzp’ers inhuurt. Het niet voldoen aan de regels kan leiden tot naheffingen en boetes. Bij LICHT begrijpen we hoe belangrijk het is om flexibel te blijven, zonder juridische risico’s. Daarom ondersteunen we je bij het veilig en correct inhuren van zzp’ers, volledig volgens de Wet DBA.
Wil je weten hoe je de Wet DBA toepast en risico’s vermijdt? Download onze Whitepaper.
LICHT helpt je met de Wet DBA
De Wet DBA in het kort
De Wet DBA is bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Als opdrachtgever ben je verantwoordelijk voor het juist vaststellen van de arbeidsrelatie met een zzp’er. Wanneer blijkt dat een zzp’er eigenlijk in loondienst zou moeten zijn, kan de Belastingdienst naheffingen en boetes opleggen. Samen met LICHT zorg je ervoor dat alles volgens de regels verloopt.
Onze aanpak – veilig en compliant inhuren
- Grondige screening van opdrachten
Wij zorgen dat elke opdracht voldoet aan de eisen van de Wet DBA. We vermijden situaties waarin een zzp’er werk uitvoert dat in de kernactiviteit van jouw bedrijf valt. Zo blijven jij en de zzp’er beschermd. - Gebruik van modelovereenkomsten
LICHT werkt met modelovereenkomsten. Dat maakt de relatie tussen jou en de zzp’er helder, en daarmee voldoe je aan de regels. - Monitoring en begeleiding
Gedurende de opdracht bewaken wij de naleving van de Wet DBA. Mocht de situatie veranderen, dan passen wij de overeenkomst aan, zodat je altijd compliant blijft. - Andere mogelijkheden: Detachering
Soms is het inzetten van een zzp’er niet de beste oplossing. In dat geval biedt LICHT ook de mogelijkheid van detachering. Zo blijf je flexibel zonder risico’s.
Download de Whitepaper
Wil je meer weten over hoe je zzp’ers veilig kunt inhuren volgens de Wet DBA? Download nu onze ‘Whitepaper -wet DBA’ en ontdek hoe LICHT je helpt bij het naleven van de wet, zodat je zonder zorgen zzp’ers kunt inzetten in jouw organisatie.
Veelgestelde vragen
- Wat is schijnzelfstandigheid en waarom is het een risico?
Schijnzelfstandigheid betekent dat een zzp’er werkt onder omstandigheden die lijken op een dienstverband. Dit kan leiden tot naheffingen en boetes, omdat de Belastingdienst de zzp’er als een werknemer beschouwt. LICHT helpt je om deze risico’s te vermijden door goed te screenen en duidelijke afspraken te maken.
- Wat gebeurt er als de Belastingdienst een zzp’er als werknemer ziet?
Als de Belastingdienst oordeelt dat de arbeidsrelatie eigenlijk een dienstverband is, kan er een naheffing komen voor loonheffingen en sociale premies. LICHT zorgt ervoor dat de werkrelatie vanaf het begin duidelijk en compliant is, zodat je deze risico’s vermijdt.
Wanneer de facturatie via LICHT verloopt, nemen wij het risico van je over. In dat geval is LICHT in de ogen van de Belastingdienst de opdrachtgever, waardoor je als organisatie geen risico loopt op naheffingen of boetes.
- Hoe helpt LICHT mij met de Wet DBA?
LICHT zorgt ervoor dat elke opdracht met een zzp’er voldoet aan de regels van de Wet DBA. Dit doen we door een grondige screening van opdrachten, het gebruik van de juiste overeenkomsten en regelmatige monitoring. Zo blijf jij beschermd tegen mogelijke naheffingen en boetes.
- Hoe gaat LICHT om met lopende opdrachten die doorlopen in het nieuwe jaar?
Voor lopende opdrachten die doorlopen in het nieuwe jaar, zorgen we dat deze aan de Wet DBA voldoen. We toetsen de opdrachten. Mochten er aanpassingen nodig zijn, dan zetten we de juiste stappen zodat de afspraken die in de aangepaste overeenkomst komen staan voldoen aan de Wet DBA.
Als er wijzigingen zijn in de opdracht, is het belangrijk dat deze direct bij LICHT worden gemeld. Wij beoordelen dan de nieuwe situatie om ervoor te zorgen dat de werkrelatie nog steeds voldoet aan de wetgeving en geen risico’s oplevert.
- Kan een zzp’er ingezet worden voor vervanging tijdens ziekte of zwangerschapsverlof?
Ja, dat kan, maar het moet wel op de juiste manier worden gedaan. Het is belangrijk dat een zzp’er niet één-op-één een werknemer vervangt. De zzp’er wordt ingehuurd voor een specifieke, projectmatige opdracht met een duidelijke omschrijving en afbakening van taken die specialistische kennis vereisen. LICHT helpt je om dit correct te organiseren volgens de Wet DBA, zodat je geen risico loopt op schijnzelfstandigheid.
- Wat als een zzp’er niet geschikt is voor een bepaalde opdracht?
Soms is het inzetten van een zzp’er niet de beste oplossing. LICHT biedt dan alternatieven zoals detachering of het inzetten van een Vaste LICHT Professional (VLP). Zo kun je altijd rekenen op de juiste oplossing, zonder juridische zorgen.
- Kan ik zonder zorgen zzp’ers blijven inhuren?
Ja, met de juiste begeleiding en ondersteuning van LICHT kun je veilig en compliant zzp’ers blijven inhuren. Wij nemen de complexiteit rondom de Wet DBA uit handen, zodat jij kunt focussen op je organisatie.