10 oktober 2022

Uitdagende interim-opdrachten

Een gesprek over trouw blijven aan jezelf én je vakgebied

Stel je eens voor; je hebt de stap gemaakt van werken voor een vaste werkgever, naar werken als interimmer. Eenmaal op opdracht merk je dat er soms nét iets anders van je wordt gevraagd dan vooraf geschetst. Natuurlijk vraagt dat om een flexibele houding, maar hoe blijf je daarbij trouw aan jouw ambities, je vakgebied én de balans werk-privé?

Portret Sietske Beurskens

Sietske Beurskens

In dit tweegesprek nemen zelfstandig professionals (ZP’ers) Kadriye en Sietske je mee in hun ervaringen. Kadriye Gürsoy-Özen startte ruim acht jaar geleden als zelfstandige en kent de fijne kneepjes van het interimvak. Sietske Beurskens maakte de switch naar het ondernemerschap een paar jaar geleden.

Opdrachtgevers

Sietske: Voor welk soort opdrachtgevers werk jij het liefst Kadriye? Zelf maakte ik na jarenlange ervaring als marketing- en communicatiespecialist, de keuze om me te focussen op content. Daarom noem ik mezelf graag ‘schrijvend communicatieadviseur’, bij voorkeur voor verschillende type organisaties.

Kadriye: Herkenbaar, ook ik werk graag voor verschillende bedrijven in diverse sectoren. Ik nam daarvoor onder andere een kijkje in de keuken van de financiële wereld, de bouw en het sociale domein. Binnen het vakgebied communicatie heb ik alle opdrachten intussen wel gedaan, maar interne communicatie komt steeds terug. Sinds een paar jaar leg ik de nadruk op verandercommunicatie. Ik benader het vraagstuk vanuit gedrag en stimuleer de opdrachtgever om medewerkers vanuit dat oogpunt mee te nemen bij grote veranderingen. Het stukje psychologie wat daarbij komt kijken interesseert mij, mede daarom volg ik op dit moment een masterclass gedragsbeïnvloeding.

“Hoe kan ik de opdrachtgever nóg verder helpen?”

Sietske: Werk jij alleen voor organisaties waar jij met jouw kennis en ervaring van verandercommunicatie iets kunt bijdragen?

Kadriye: Niet per se, hoewel bij steeds meer organisaties grote of kleine veranderingen plaatsvinden, waarbij mijn ervaring met verandercommunicatie van pas komt. Ik vind het vooral belangrijk om échte toegevoegde waarde te kunnen bieden en dat start met het helder krijgen van het probleem. Op die manier weet ik hoe ik de organisatie nóg beter kan helpen.

Sietske: Ik kan me voorstellen dat een organisatie wel open moet staan voor dat stukje extra diepgang.

Opdrachten

Portret Kadriye Gürsoy-Özen

Kadriye Gürsoy-Özen

Kadriye: Dat klopt, daarom toets ik de opdracht vooraf op de volgende drie eigenschappen: vrijheid in planning en hoe ik de opdracht invul, verantwoordelijkheid over het vraagstuk en vertrouwen van management en directie. Dit is cruciaal voor mij. Wanneer dat ontbreekt, kan ik de opdracht niet uitvoeren. Daar ben ik eerlijk in, zowel naar mezelf als naar de opdrachtgever.

“Als de inhoud van de opdracht vooraf 100% duidelijk is, is het ‘probleem’ ook helder”

Sietske: Is dit altijd goed in te schatten? Wat doe jij als een opdracht in de praktijk toch anders uitpakt dan je vooraf dacht?

Kadriye: Deze drie eigenschappen – vrijheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen – gaan met name over de manier van werken met de mensen die mij inhuren. Dat is voor mij essentieel en dankzij mijn nieuwsgierigheid lukt het vrijwel altijd om dit goed in te schatten. De inhoud van de opdracht is van tevoren vaak niet exact ingevuld. Dat vind ik mooi, want wanneer de inhoud vooraf wel 100%duidelijk is, is het ‘probleem’ ook helder en dan is de opdracht een kwestie van uitvoeren. Ik onderzoek graag het dieperliggende probleem, want dat is vaak niet zo duidelijk als men zelf denkt. Als dat eenmaal boven tafel ligt, kan ik vanuit verschillende communicatiedisciplines het probleem oplossen. Mijn meerwaarde zit dus in het daadwerkelijk verder helpen van de opdrachtgever met het échte probleem.

Hoe is dat voor jou Sietske, heb jij weleens te maken met opdrachten die anders zijn dan vooraf geschetst?

“Door eerlijk te zijn, voorkom je dat praktische hobbels invloed hebben op de kwaliteit van je werk”

Sietske: Ja en ik leerde in de praktijk dat het belangrijk is trouw te blijven aan je vakgebied en daarmee aan jezelf. Zo werd ik een tijd geleden gevraagd voor het volledige communicatietraject van een groot project. Vlak voor het kennismakingsgesprek hoorde ik dat de opdrachtgever moest minderen in het aantal uren voor die opdracht. Daardoor ging ik dat gesprek in met een belangrijke vraag: wat verwachten jullie van mij en is het bieden van toegevoegde waarde realistisch in een beperkt aantal uren?

Kadriye: Zo blijkt maar weer, als jij de behoefte en het probleem niet blootlegt, kun je geen meerwaarde bieden. Iedereen vindt communicatie belangrijk, toch is het vaak een ‘sluitpost’, waarbij soms wordt beknibbeld in tijd en geld. Door eerlijk te zijn, voorkom je dat dit soort praktische hobbels invloed hebben op de kwaliteit van je werk.

“Blijf trouw aan jezelf, maar zit niet té strak in je eigen domein en gewoontes”

Tips

Sietske: Eens! Welke tip zou je collega’s willen meegeven?

Kadriye: Flexibiliteit is voor een interimmer van wezenlijk belang! Blijf trouw aan jezelf, maar zit niet té strak in je eigen domein en gewoontes. Als zelfstandig professional word jij gevraagd de organisatie te helpen met een tijdelijk probleem, daarbij moet je meeveren met de omstandigheden. Meeveren is in mijn ogen iets anders dan dienstbaar zijn en alleen ja en amen knikken. Met die houding wordt het namelijk wél lastig om trouw te blijven aan jezelf. Ben en blijf nieuwsgierig en stel vragen als: waarom kiest de opdrachtgever voor het uitzetten van deze opdracht? Klopt het wat ze vragen en past dit bij mij? Waarom willen jullie het op deze manier? Alleen dan kun jij beoordelen of de opdracht bij je past en of jij de persoon bent die de organisatie meerwaarde kan bieden!

Kadriye Gürsoy-Özen is communicatiestrateeg en verandermanager en vervult op dit moment, via LICHT, een opdracht bij ArboNed. Sietske Beurskens is als tekstschrijver en communicatiespecialist verbonden aan LICHT en combineert op dit moment een interimopdracht bij de GGD met diverse andere (schrijf)opdrachten.

Ook interessant voor jou

Schrijf je in als interimprofessional