29 april 2024

Terugblik op Logeion workshop: Dagvoorzitter in één dag

Onlangs nam VLP Sylvia deel aan de workshop ‘Dagvoorzitter in één dag’, georganiseerd door Logeion en gehouden in het sfeervolle Atelier300c in Amersfoort. Onder leiding van ervaren dagvoorzitter en trainer Hans Etman van Dagvoorzitter.nl werden de belangrijkste vaardigheden van een gespreksleider uitvoerig besproken (en geoefend).

Een persoonlijk welkom
Wat ik ontzettend gaaf en inspirerend vond, was dat Hans bij aankomst op locatie iedereen persoonlijk een hand gaf. Nog voordat we goed en wel begonnen waren, daagde hij ons als groep uit om een hand op onze naamkaartjes te leggen. Vervolgens wist hij iedereen bij naam te noemen. Hoe bijzonder is dat! Hiermee hadden we gelijk de eerste tip te pakken: heet iedereen persoonlijk welkom (indien mogelijk) en zoek anders naar andere manieren om een connectie te maken met de aanwezigen.

Een verrassende wending: ‘stoelendans’
Bij aanvang van de bijeenkomst stonden de stoelen keurig gerangschikt in drie rechte rijen. Maar al snel nam de workshop een verrassende wending toen Hans één persoon uit de groep aansprak. Deze persoon kreeg de opdracht om de opstelling van de stoelen te veranderen, waarbij alle deelnemers moesten helpen. Het resultaat was een theateropstelling van de stoelen. Deze relatief eenvoudige opdracht leerde ons direct enkele belangrijke zaken, nog voordat de workshop ‘echt’ van start ging:
1. Wees niet bang om de aangeleverde situatie te veranderen.
2. Creëer de ruimte zoals jij dat wilt.
3. Samen iets ondernemen schept een band.

Praktische handvatten en inzichten
Gedurende de workshop leerden we niet alleen over theoretische aspecten van het dagvoorzitterschap, maar kregen we ook praktische handvatten om direct toe te passen. Zo leerden we door middel van de ‘INTRO-methodiek’ en het toepassen van een basismoderatie niet alleen hoe we structuur konden aanbrengen in een bijeenkomst, maar ook hoe we een gevoel van verbondenheid konden creëren onder de aanwezigen.

Sfeer en gastvrijheid: cruciale elementen van een succesvolle workshop
De sfeer voor, tijdens en na de workshop was goed. Hans was rustig, toegankelijk en direct. Daarmee creëerde hij een veilige sfeer waar geleerd kon en mocht worden.

Al met al ben ik weggegaan met een positief gevoel en een schat aan nieuwe kennis en vaardigheden. Ik kijk uit naar het toepassen van mijn nieuwe inzichten in de praktijk. Deze ervaring smaakte naar meer!

 

Ik zoek een professional