17 januari 2023

Interim of vast: wat past bij jouw capaciteitsvraagstuk?

Op zoek naar extra capaciteit voor de lange termijn, om verder te bouwen aan je team? Of ga je voor tijdelijke ondersteuning, omdat je graag flexibel blijft? Het hangt af van jouw opdracht, jouw capaciteitsvraag of je kiest voor vast of interim. Of voor een combinatie daarvan. Want ook dat is een optie. Wat past het beste bij jou?

Vast of interim: een goede overweging waard

Een vaste kracht is een slimme keuze als je zeker weet dat je team en organisatie gebaat zijn bij structurele uitbreiding. Als je wilt bouwen aan een team dat langdurig samenwerkt, elkaar aanvult en de organisatie van binnen en van buiten kent. En als er bijvoorbeeld behoefte is aan een vast aanspreekpunt, een bekend gezicht voor interne stakeholders. Is het budget er, en is er vertrouwen in de markt, dan bouw je met een vaste kracht aan de langere termijn toekomst van je team.

Een interim kracht biedt je de ultieme flexibiliteit. Een periode spelen in de proeftuin. Om de beste keuze voor vast te maken, of om de meerwaarde van de interimmer voor jouw organisatie te ervaren.

“De juiste vragen stellen waardoor er een helder profiel ontstaat van de gewenste kandidaat. Dat vergroot de kans op een succesvolle zoektocht naar de perfecte collega, vast of interim.” – Emiel Kuijpers |  Manager Marketing en Communicatie, Brainport Development

Schaap met vijf poten gezocht

Je weet dat je kunt uitbreiden, dat je moet uitbreiden. De workload vraagt erom, het team heeft het nodig, het budget is er. Maar wat is er nu precies nodig? Welke kwaliteiten, welke expertise? Sowieso begint de zoektocht naar de beste aanvulling op je team altijd bij het helder krijgen van de vraag die er ligt. En welk profiel daar het beste bij past. Veel te vaak gaan we op zoek naar het schaap met de vijf poten. Teleurstelling gegarandeerd, want dat is niet te vinden. Of je de rol nu vast wilt invullen of op tijdelijke basis: zet eerst goed op een rij wat de opdracht is en wat er nodig is voor een goede uitvoering daarvan. Dat zoekt al een stuk gerichter.

Onderzoek wat je team nodig heeft

Je versterkt je team pas echt als je de juiste expertise in huis haalt. Laat iedereen doen waar hij goed in is. En vul aan waarvan je meer in huis zou willen hebben. Welke kennis en kunde kan iets toevoegen? Welke persoonlijkheid werkt als een motortje voor het team?

Je komt erachter door met een tijdelijke professional te werken. Of met een aantal. Dan kun je variëren in kennis en kunde. En in persoonlijkheid. Zo onderzoek je welke expertise je nodig hebt en welk type persoon het beste in het team en de organisatiecultuur past. De frisse blik van een interim professional die al in veel bedrijven heeft meegedraaid levert je ook op dat vlak veel nuttige inzichten op. Zo kun je heel gericht en efficiënt op zoek gaan naar die nieuwe vaste collega, naar die perfecte match voor de lange termijn.

Grillige (arbeids)markt

Je hebt het net opgehaald bij het management en het team, en je bent er eens goed voor gaan zitten. Op papier lijkt het een helder profiel. Dit moet geen probleem zijn. Maar de praktijk blijkt weerbarstiger. De reacties leveren niet de kandidaten op die je voor ogen had. Die mooie, vaste rol die je te bieden hebt, blijkt moeilijk in te vullen. Je bent niet de enige aanbieder op de markt, er is heel wat te kiezen voor kandidaten. Verdiep je daarom goed in wat kandidaten drijft. Waar lopen zij warm voor? En wat heb jij te bieden?

Niet alleen de arbeidsmarkt is grillig. Ook de omgeving waarin je organisatie opereert kan in deze tijd onzeker zijn. Vaak is het moeilijk om verder vooruit te kijken. Investeringen en plannen worden uitgesteld of er gaat een dikke streep doorheen. Maar om op koers te blijven, moet het werk wel worden gedaan. Dat kan een reden zijn om eerst aan de slag te gaan met een interim professional. En de zoektocht naar een vaste kracht uit te stellen of daar nog eens goed over na te denken.

Interimmer: direct inzetbare expertise

Een interim professional biedt uitkomst als een vaste collega voor langere tijd afwezig is. Bijvoorbeeld door ziekte, zwangerschapsverlof of sabbatical. Een snel inzetbare, vakkundige professional, die zonder inwerkperiode moeiteloos instapt, zorgt ervoor dat alles op de rails blijft.

Deze tijdelijke situaties kunnen ook nieuwe inzichten in de capaciteiten binnen het team opleveren. Door veranderingen in team, taken of doelstellingen kan blijken dat een specifieke expertise niet te vinden is bij de vaste medewerkers. Loop je daar tegenaan, dan haal je met een interimmer op korte termijn expertise op maat in huis.

“Als ik heel snel extra capaciteit nodig heb, kan ik binnen een dag een selectie maken uit direct inzetbare, vakkundige professionals.” – Kim Ardon, Teamleader External and Campus Communication, Tilburg University

Capaciteit voor eenmalige of tijdelijke projecten? 

Dan zijn er nog die speciale projecten die van tijd tot tijd voorbijkomen. De website wordt overgezet naar een nieuw platform, krijgt nieuwe functionaliteiten en een volledig nieuwe look and feel. Of er ligt een once-in-a-lifetime klus, omdat de organisatie 100 jaar bestaat en dat groots wil vieren, inclusief maximaal rendement uit de PR-momenten en de in- en externe communicatie er omheen.

Je team kan zo’n project er onmogelijk bij pakken naast alle lopende zaken. Maar een interim professional bijt zich hier graag in vast. Voorzien van specifieke expertise en met volledige focus brengt de interimmer het project volgens planning tot een goed einde. Met deze flexibele vorm van op- en afschalen heb je altijd voldoende capaciteit.

Onafhankelijk projectleider nodig? Interim!

Bepaalde projecten zijn niet zomaar onder te brengen bij een team of collega. Bijvoorbeeld omdat de nodige kennis niet of niet voldoende aanwezig is. Of omdat het om een lastig thema gaat dat gemengde gevoelens en reacties oproept binnen de organisatie. Denk aan het doorvoeren van een reorganisatie of het introduceren van een gedragscode.

In eerste instantie lijkt het misschien verstandig om projecten met een gevoelig thema door eigen medewerkers te laten trekken. Toch kan de keuze voor een interim projectleider verstandiger zijn. Een interim professional is onafhankelijk en stelt zich neutraal op richting alle stakeholders. Gepokt en gemazeld door alle eerder opgedane kennis en ervaring is de tijdelijk projectleider bij uitstek geschikt om lastige boodschappen en het belang van impopulaire maatregelen over te brengen. Is het project afgerond, dan gaat de interimmer door naar de volgende klus. En daalt binnen de organisatie het stof langzaam weer neer.

Sta jij voor de keuze vast of interim? Spar gerust eens met ons.

Bij LICHT hebben we jarenlange ervaring in het bemiddelen van professionals in de vakgebieden marketing en communicatie. Voor zowel interimopdrachten als vaste banen. We denken daarom graag met je mee.

Bel ons op +31 (0) 85 792 25 51 of mail naar hi@ditislicht.nl. Dan praten we verder bij een kop koffie.

Ook interessant voor jou

Neem contact met ons op