5 handige vragen voor iedereen die een marketing- of communicatieprofessional zoekt
De tijd dat kandidaten als bijen op honing op elke vacature afkwamen, ligt ver achter ons. De markt is hard in beweging, zeker als je kijkt naar marketing en communicatie. Professionals hebben volop keus en gaan niet zomaar voor de eerste de beste baan. Des te meer reden om je goed voor te bereiden vóór je een vacature uitzet. Om je daarbij te helpen, deel ik de 5 vragen die ik altijd aan nieuwe opdrachtgevers stel.
Door Leontine Kamps, senior consultant werving & selectie bij LICHT
1. Welke projecten en uitdagingen liggen er?
Dit klinkt als een open deur, maar ik merk dat opdrachtgevers hier niet altijd in detail over nadenken. Professionals willen graag concreet weten waarvoor ze opgesteld worden. Waar werk je als organisatie naartoe, en welke missie heeft de kandidaat daarin? Maar ook: wat is de verhouding tussen strategisch en tactisch of operationeel werk?
Mensen stappen meestal niet over als ze meer van hetzelfde gaan doen. Mijn ervaring is dat overstappers weer opnieuw uitgedaagd willen worden. Mooie projecten geven energie. Wees daar dus open over, liefst al in de vacature of opdrachtomschrijving. Als ik merk dat de opdrachtgever meer van de grote lijnen is, dan bied ik aan om met een van de medewerkers te praten. Zo krijg ik het plaatje snel in beeld.
2. Hoe is de werksfeer en cultuur in de organisatie?
Bij deze vraag is het belangrijk om met een kritische, eerlijke blik naar je organisatie te kijken. Hoe gaan mensen met elkaar om? Hoe is de hiërarchie? Welke uitdagingen brengt de bedrijfscultuur met zich mee? Ik krijg hier vaak sociaal wenselijke antwoorden op. Logisch ook, je wilt niet direct de vuile was buiten hangen. Maar het is wel belangrijk dat een kandidaat weet waar hij of zij terechtkomt. Het moet niet alleen vanuit jou een match zijn, maar ook vanuit de ander. Schets dus geen te rooskleurig beeld, daar heeft niemand wat aan. Zeker in deze markt zijn mensen anders zo weer weg, en kun je weer opnieuw beginnen.
3. Op welke punten kun je water bij de wijn doen?
Iedereen zoekt het schaap met 5 poten en roodgelakte nagels. Soms vraagt een profiel eigenlijk wel 2 mensen, of zelfs 3. Dan moet er echt water bij de wijn, want zo iemand vind je niet. Dus kijk kritisch of je niet te veel vraagt van één persoon. En als de vraag blijft staan, of je dan niet liever 2 mensen aanneemt om te zorgen dat het werk goed gedaan kan worden.
Ik ga bij een match altijd op mijn gevoel af, niet alleen op harde functie-eisen. Want in mijn ervaring kan er altijd wel wat water bij de wijn, als de basis maar goed is. Mijn advies is dat je best hoog kan inzetten, zolang je maar onderscheid maakt tussen de must-haves en wanna-haves.
4. Klopt het salaris?
Nog zo’n deur die eigenlijk open zou moeten staan, maar ik toch vaak dicht aantref. Door mijn werk heb ik een heel goed beeld van salarissen van marketing- en communicatieprofessionals. Natuurlijk ligt het salaris in sommige branches wat lager, zoals in de zorg of het onderwijs. Mensen kiezen daar vaak bewust voor en zijn ook bereid wat in te leveren. Maar ook hier geldt: echte toppers kosten geld. Wij nemen vacatures dan ook niet aan als het salaris niet passend is, want dat is onbegonnen werk. Gelukkig zijn de meeste opdrachtgevers bereid om bij te stellen, zodat wij toch de juiste mensen voor ze kunnen vinden.
5. Waarom wil iemand nou juist bij jullie komen werken?
En ook: waarom zouden mensen dit werk echt leuk vinden? Dit gaat vooral op bij banen die erg in trek zijn. Stel, je zoekt een contentmanager met meer dan 10 jaar ervaring. Waarom zou zo’n ervaren professional dan van de concurrent of een bureau overstappen naar jouw club? Wat heb jij in huis dat het verschil maakt? Een kandidaat overhalen, draait om verleiden. Als werkgever moet je heel goed kijken naar je voorwaarden, maar ook weten hoe je enthousiasme en overtuigingskracht laat zien.
Uiteindelijk telt het totaalplaatje. Elke kandidaat maakt een optelsom van inhoudelijke zaken, cultuur en arbeidsvoorwaarden. Je maakt de meeste kans als ze in het begin al verliefd worden op de kansen en uitdagingen. Op de energie in het bedrijf. Dan kun je er ook mee wegkomen als andere factoren bijvoorbeeld iets minder zijn. Denk aan extra reistijd of iets minder gunstige arbeidsvoorwaarden. Ik vergelijk het vaak met een huis kopen. Als je op slag verliefd bent op een huis, wil je best wat meer betalen of er nog iets meer aan klussen.
Bonustip: wees geduldig
Als we mensen konden kleien, dan produceerde ik de meest fantastische kandidaten voor iedereen. Maar de praktijk is weerbarstig. Het is van zoveel factoren afhankelijk of een match succesvol is. Als je precies de juiste kandidaat op het juiste moment triggert, dan is iedereen enthousiast. Dat is voor een deel te beïnvloeden, maar of een kandidaat wel of niet voor je kiest, komt vaak heel nauw. Het is een fantastisch spel, maar soms ook lastig. Wees daarom geduldig en bereid je grondig voor.
Denk je nou: daar kan ik wel wat professionele hulp bij gebruiken? Neem gerust contact met ons via hi@ditislicht.nl of 085 792 25 51.