17 november 2023

“Als VLP ben je eigenlijk interimmer in vaste dienst. Voor mij de perfecte combinatie”

Karen Peeters | Vaste LICHT Professional

11 jaar werkte Karen voor hetzelfde bedrijf én toen ging ze interimmen. Inmiddels werkt ze alweer bijna 11 maanden als Vaste LICHT Professional. Tijd om de balans op te maken. 

Net een rollercoaster

Toen ik bij mijn vorige werkgever begon, was dit letterlijk op een zolderkamertje bij iemand thuis. 11 jaar later zaten we in een fancy pand met 4 verdiepingen. Soms was het net één grote rollercoaster. En ook zelf ging ik van medewerker communicatie naar manager van de afdeling redactie. Ik had een heel leuk team, echt een warm nest.

De doorslag

Toch verliet ik na 11 jaar dat warme nest. Dat was aan de ene kant wel lastig omdat het ook zo vertrouwd was. Door die managerrol was ik echter meer bezig met de ontwikkeling van andere mensen, dan met zelf groeien in m’n vak. En juist die behoefte om meer te leren op vakinhoudelijk gebied gaf de doorslag: ik wilde iets nieuws.

Perfecte combi

Eigenlijk zocht ik een vaste baan. Telkens werken voor een andere organisatie met veel afwisseling in opdrachten trok me wel, maar de stap naar zzp’er vond ik altijd te spannend. Toen de rol van Vaste LICHT Professional op mijn pad kwam, ontdekte ik dat je bij LICHT ook in vaste dienst op verschillende opdrachten kunt werken. En dat gaf me toch net iets meer zekerheid. Als VLP ben je eigenlijk interimmer in vaste dienst. Voor mij de perfecte combinatie.”

Mijn eerste opdracht

Op mijn eerste werkdag als VLP voelde ik vlinders in mijn buik van de spanning. Mijn eerste opdracht was in het specialistisch onderwijs en voorheen werkte ik bij een commercieel bedrijf. Compleet iets anders dus. Het was heel leuk om me in deze nieuwe wereld onder te dompelen. Ik kwam bij een fijn team terecht, dat me gelijk overal bij betrok. De organisatie zit in een interessante fase waarin ze volop in doorontwikkeling zijn. Er was dus genoeg te doen, mijn opdracht is dan ook meermaals verlengd.

Eigenlijk kwam ik achter twee dingen. Allereerst leer je ontzettend veel wanneer je bij een nieuwe organisatie start. Want het gaat er inderdaad anders en van nieuwe collega’s leer je veel nieuwe dingen. Ten tweede, in elf jaar bij dezelfde organisatie doe je ook meer kennis op dan waar je jezelf credit voor geeft. Elke organisatie is constant in beweging en je leert, ook onbewust, toch een hoop in zo’n lange tijd. Die kennis kun je in iedere rol weer toepassen.

Anders dan bij een vaste rol

Een groot verschil met een vaste rol zit ‘m denk ik in de startperiode. Wanneer een bedrijf je aanneemt voor een vaste rol, heb je vaak een onboardingtraject. Je gaat dan een langdurige relatie met elkaar aan en daar wordt in die startfase dan vaak tijd voor vrij gemaakt. Ik denk dat je als interimmer iets zelfstandiger de organisatie leert kennen. Het is daarom fijn als je snel snapt hoe de organisatie in elkaar zit, dat je eenvoudig contact maakt met collega’s en vragen durft te stellen.

Je VLP-collega’s als extra team

Als VLP heb je natuurlijk ook nog je andere VLP-collega’s. In deze groep communicatieprofessionals zit heel veel kennis. Het is fijn dat iedereen die kennis ook wil delen. Op die manier heb je een soort team waarin je werkt, je zit alleen allemaal ergens anders geplaatst. Ook op kantoor bij LICHT denken ze graag met je mee. VLP-zijn is dus ergens heel zelfstandig, maar nooit alleen.

In de schoolvakanties bijvoorbeeld, kan ik bij mijn opdrachtgever vaak niet terecht omdat ze dan gesloten zijn. Meestal werk ik dan een paar dagen op kantoor bij LICHT, altijd leuk om deze collega’s ook weer even te zien.

De toekomst

Hoewel ik het heel fijn heb op mijn huidige opdracht, kijk ik ook alweer uit naar de volgende. Ik vind het vooral heel leuk dat ik straks weer kennis maak met een nieuwe organisatie. Dat maakt deze rol zo interessant. Ik ben nog steeds ontzettend blij met deze stap.

Karen Peeters
Vaste LICHT Professional sinds november 2022

Ook interessant voor jou

Schrijf je in als interimprofessional