7 april 2023

Zo bereid ik m’n eerste gesprek bij een interimopdracht voor

Eline Sigmans | Vaste LICHT Professional

Het gaat je gemakkelijk af, of je krijgt er de kriebels van: een kennismakingsgesprek voor een interimopdracht. Als interimmer voer je zulke gesprekken gemiddeld net wat vaker dan iemand met een vaste baan. Zo’n gesprek kan alle kanten op gaan. Hoe krijg je daar grip op, kom je beslagen ten ijs, blijf je dicht bij jezelf en sleep je uiteindelijk die gave interimopdracht binnen? Ik vertel je mijn ervaring!

Je bent voorgesteld door iemand van LICHT bij een potentiële opdrachtgever en mag kennismaken. Mogelijk zijn er ook andere kandidaten voorgesteld; er staat je wat te doen dus! Een kennismakingsgesprek valt of staat met een persoonlijke klik, een natuurlijke balans tussen jouzelf en de opdrachtgever. Zonder twijfel ben je als communicatieprofessional kritisch, maar kun je ook jezelf kritisch bevragen? Wat vind je belangrijk in een opdracht? Wat geeft je energie? En in wat voor team werk je bijvoorbeeld fijn?

Waar ga jij van schitteren?

Wanneer je dat soort dingen voor jezelf helder krijgt, ga je gerichter het gesprek aan. Je weet immers wat je nodig hebt om te kunnen ‘schitteren’, zoals we dat bij LICHT zeggen. Stel jezelf dus kritische vragen! Zelf weet ik inmiddels dat ik het fijnst werk als ik me inhoudelijk aan iemand kan optrekken. Tijdens een kennismakingsgesprek probeer ik dus altijd boven tafel te krijgen welke ervaring de collega’s hebben en wat ik van hen kan leren

Hoe is de situatie bij de opdrachtgever?

Daarna bereid je vragen voor om de situatie bij de opdrachtgever in beeld te krijgen. Hoe ziet de organisatiestructuur eruit? Past dat bij jou? En hoe gaat werk tot je komen? Met wie stem je inhoudelijk af? Zijn dat de lijnen die fijn werken voor je? Allemaal factoren die van invloed kunnen zijn op het succes van je opdracht en nog belangrijker: je werkplezier.

Kennismakingsgesprek interimopdracht

Briefing door LICHT

Je hoeft je voorbereiding natuurlijk niet alleen te doen. Voordat je een kennismakingsgesprek voert, krijg je een briefing van een LICHT-consultant. Dit doen ze om je te helpen in de voorbereiding, en ook om je bij te praten over actuele casussen die spelen bijvoorbeeld. Per persoon is deze briefing anders. Soms gaan ze in op de inhoud van een opdracht of lichten ze gesprekstechnieken toe. Net wat jij nodig hebt om goed voorbereid het gesprek in te gaan.

Voor mij was het bijvoorbeeld een eyeopener dat LICHT veel kan vertellen over de historie van een team. Achtergrondinformatie over een reorganisatie of wisselingen binnen een team, helpt je begrijpen waarom een opdracht uitgezet is. Dat is fijne input om mee het gesprek in te gaan.

Vragen die je kunt stellen

Mijn favoriet: ‘wat heb ik aan het eind van mijn opdracht voor jullie betekend’?

Komt je voorbereiding niet zo lekker van de grond? Misschien helpen onderstaande vragen je op weg! Bij mij zitten ze inmiddels standaard in m’n ‘toolbox’. Mijn favoriet: ‘wat heb ik aan het eind van mijn opdracht voor jullie betekent?’ Die vraag laat je gesprekspartner concreet nadenken over wat ze nu eigenlijk van je verwachten. Dat vind ik heel fijn om te weten!

Stel deze vragen in je kennismakingsgesprek:

  • Wat zijn belangrijke mijlpalen, deadlines of hoogtepunten in dit project/deze opdracht?
  • Wat zouden mogelijke knelpunten kunnen zijn bij dit project/deze opdracht?
  • Hoe komt ‘werk’ tot mij? Met welke teams of collega’s ga ik veel samenwerken?
  • Als je me nu al een tip zou mogen geven, wat zou dat dan zijn?
  • Met welke uitdagingen ga ik te maken krijgen in deze organisatie/bij deze opdracht verwachten jullie? Aan wie kan ik me optrekken tijdens deze opdracht/dit project?
  • Als we doorspoelen naar het eind van mijn opdracht: wat ligt er dan? Wat heb ik opgeleverd of voor jullie betekent?

Tot slot

Bedenk ook vragen die jij als opdrachtgever beslist zou stellen, dan kan je alvast het antwoord voorbereiden. Zowel inhoudelijke vragen die aansluiten bij de opdracht, als persoonlijke dingen die relevant zijn. Zeker als je een ‘denker’ bent, heel handig.

Veel succes met je volgende gesprek!

Eline Sigmans
Vaste LICHT Professional sinds augustus 2020

Portret Eline Sigmans - Vaste LICHT Professional

Schrijf je in als interimprofessional