22 december 2020

Pro Bono Communicatie 2020: online inzet voor goede doelen – Mariëlle v/d Wijngaard

Eén werkdag je skills inzetten voor een communicatievraagstuk van een maatschappelijke organisatie. Daar zegt toch iedereen volmondig ja op? Ik deed dat in elk geval wel, voor de tweede keer sinds ik als interim communicatieadviseur via Licht, partner van Samen voor Eindhoven, werk.

En het werd een bijzondere variant dit jaar. Want door de coronamaatregelen werd niet het Conferentie Center op de High Tech Campus het decor van de Pro Bono dag op 6 november 2020, maar Microsoft Teams! Dat bleek wel even andere koek dan op een mooie locatie met een groep onbekenden aan de slag te gaan. Maar de voorbereidingen door Samen voor Eindhoven en Licht waren erg goed, zo bleek al in een kick-off sessie een week eerder. En zo was ik op 6 november met ruim 40 andere deelnemers getuige van de aftrap naar de eerste onlineversie van het Pro Bono Communicatie Lab.

Na de plenaire sessie gingen we in teams van elk tien specialisten aan de slag voor vier maatschappelijke organisaties: Humanitas, Psysalon Oirschot, Eindhoven Vitaal en Vereniging NOV. Ik zat in het team Humanitas, een landelijke vrijwilligersorganisatie met ruim tachtig afdelingen door het hele land, waaronder Eindhoven. Een hartstikke mooie organisatie die hulp en ondersteuning biedt aan mensen die het even niet alleen redden. Bijvoorbeeld bij opvoeding en ouderschap, bij verlies van een dierbare, of bij lastige situaties op school en eenzaamheid. De wens van Humanitas was een heldere: een ‘gereedschapskist’ met kant-en-klare communicatie-uitingen. Na een zorgvuldige bespreking van de strategie, gingen we uiteen in kleine groepjes om aan het eind van de dag zoveel als mogelijk op te leveren. En dat lukte! Humanitas was blij met de deliverables, waaronder een infographic, een nieuwe opzet van de website, een brief en een slogan met oog voor het verhaal van Humanitas.

Als team Humanitas waren we ook blij. Niet alleen dat wij in één dag een aantal mooie producten opleverden aan een maatschappelijke organisatie. Maar vooral omdat wij een steuntje in de rug van Humanitas mochten zijn. Juist omdat Humanitas dat steuntje in de rug is waardoor mensen weer de kracht, het vertrouwen en de energie vinden om hun leven op te pakken. Wat een mooi cadeau!

Net als de samenwerking met Licht. Dat ze zich op deze manier inzetten om een bijdrage te leveren aan maatschappelijke organisaties, maakt het werken met hen nog mooier. En LICHT(er) natuurlijk.