16 januari 2024

Onze tips voor een succesvol kennismakingsgesprek als interim professional

Yes, je mag op gesprek komen voor die leuke interim klus! Tijd om je goed voor te bereiden en die opdracht binnen te halen. Omdat het om een tijdelijke opdracht gaat, is zo’n gesprek net even wat anders dan een sollicitatiegesprek voor een vaste job. Geen of weinig ervaring met kennismakingsgesprekken? Geen probleem, lees hieronder onze tips voor een goede voorbereiding:

Weet wat er van je wordt verwacht

Lees de opdracht nog eens goed door en kijk waar de overeenkomsten zitten. Welke kennis en vaardigheden heb je die ze vragen? Welke projecten heb je succesvol opgepakt die goed aansluiten? Natuurlijk moet je jezelf promoten tijdens een kennismakingsgesprek, maar ga daarnaast ook voor jezelf na of er werkzaamheden zijn waar je minder ervaring mee hebt. Of die je minder goed liggen. Dan ben je meteen voorbereid als je hier vragen over krijgt. Wat de vragen ook zijn, wees jezelf, blijf open en eerlijk.

Zoek informatie online

Nu je op papier weet wat er van je wordt verwacht, bekijk je het online visitekaartje van het bedrijf: de website. Zo lees je op de pagina “Over ons” meer over het DNA van de organisatie. En vind je op “Werken bij” informatie over de bedrijfscultuur, zoals de manier van werken, de waarden en normen. Vaak geeft dit je meer inzicht over de sfeer en hoe het is om daar te werken. Wat ook helpt voor een goede voorbereiding is het lezen van het jaarverslag, zodat je weet wat er speelt aan projecten en ontwikkelingen.

Heb je de website doorgenomen, google dan eens naar nieuwsberichten over het bedrijf of de branche. Hierdoor krijg je achtergrondinformatie over wat er leeft in de samenleving, zodat je daar ook rekening mee kunt houden tijdens je sollicitatie of je opdracht. Ken je iemand die bij het bedrijf heeft gewerkt? Ga dan zeker na wat hij of zij je daarover kan vertellen. Altijd handig dit soort inside information.

Weet met wie je het gesprek hebt

Was het nou Mila of Mia? Mag je op gesprek komen, weet dan wie de persoon is aan de andere kant van de tafel. Sowieso de naam en wat voor functie hij of zij heeft. Is het bijvoorbeeld een medewerker, een strateeg, iemand met communicatie achtergrond? Dit soort informatie vind je vaak terug in het LinkedInprofiel. Misschien ken je iemand die met hem of haar gelinkt is, zodat je na kunt gaan wat voor persoon het is. En weet op welke afdeling je komt te werken, bekijk dan ook meteen via dit kanaal wie er nog meer in je team zit. Het kan je helpen om in kaart te krijgen wat jouw rol is in de samenwerking en om een gevoel te krijgen bij je toekomstige collega’s.

Stel vragen

Is de opdracht helder? Ken je bijna alle ins en outs van de organisatie en weet je wie je straks voor je hebt tijdens je kennismakingsgesprek? Dan heb je vast een aantal vragen bedacht om nog een beter beeld te krijgen over de opdracht en jouw rol. Vragen die je hierbij kunnen helpen zijn o.a.:

  • Wat verwacht je van mij als interimmer?
  • Wat moet er als eerste opgepakt worden?
  • Waar liggen de prioriteiten?
  • Hoe is het team opgebouwd?
  • Hoe gaat de samenwerking van het team?
  • Wat is de plek van de afdeling in de organisatie?
  • Als ik hier wegga, wat moet er dan klaar zijn?
  • Wanneer ben je tevreden?

Denk vooral zelf aan de voorkant mee over de opdracht. Laat zien dat jij alle kennis en kunde in huis hebt voor de tijdelijke functie. En de perfecte kandidaat bent om het project succesvol af te ronden. Succes!

Start als Vaste LICHT Professional