LICHT op mijn klus – Martine Tekelenburg

zSommige momenten blijven je bij. Zoals die keer dat ik kennis maakte met Stefanie en Maartje van LICHT. Wat een leuke dames en wat een energie! Ik werd er gelijk helemaal blij van. Als ZZP-er werk ik regelmatig via detacheringsbureaus. Soms is dit een verplichting vanuit de opdrachtgever, waar ik – heel eerlijk -niet altijd enthousiast over ben zeker als ik de klus zelf heb binnengehaald. Maar regelmatig is het ook dankzij een detacheerder, hun netwerk en oog voor wat past, dat ik een opdracht krijg. Dat laatste is hier het geval. En LICHT voegt ook nog die ‘sparkle’ eraan toe: dat maakt dat ik heel graag met ze samenwerk.

Iets over mijn achtergrond
Ik stippel mijn ZZP-carrière best wel gericht uit. Mijn doel was tien jaar geleden toen ik startte als ZZP-er om veel ervaring binnen de verschillende overheidsorganisaties op te doen. Ik kwam uit de commerciële sector en zocht naar meer zingeving en maatschappelijke waarde in mijn werk. Tegenwoordig specialiseer ik me telkens meer. Met name ruimtelijk domein projecten spreken mij aan. Naast mijn opdrachten zocht ik naar ruimte om creatief bezig te zijn en boeken te schrijven. ZZP-en blijkt perfect bij me te passen, ik schrijf en ik ontwikkel me verder als communicatieadviseur. Een van de randvoorwaarden om dit te kunnen doen is investeren in een goed waardevol netwerk. Zo kwam LICHT op mijn pad. Via LinkedIn maakte we voor het eerst kennis.

De eerste klus via LICHT
In 2017 werkte ik bij een gemeente samen met een beleidsadviseur aan een afkoppel campagne in een woonwijk die een gescheiden riolering kreeg. Vanaf dat moment intrigeerde het mij hoe de watersector werkt en hoe je als communicatieadviseur daar het verschil kan maken. LICHT had een vacature openstaan bij Waterschap Rivierenland. Ze kende het team daar en de leidinggevende en dachten dat het wel zou werken tussen ons. Dat bleek een succes waardoor ik zelfs nog een extra opdracht kreeg om een campagne rondom waterkwaliteit op te zetten. Daar heb ik ook mijn eerste ervaring opgedaan met het thema klimaatadaptatie. Later blijkt dit weer erg nuttig te zijn in mijn vervolgopdrachten. Hoe mooi kan zo’n bal gaan rollen! Ondertussen hielden Stefanie en Maartje regelmatig contact met mij door een appje, een belletje en zo nu en dan een kopje koffie. Ze stoppen echte energie in hun mensen en houden zo goed de vinger aan de pols.

De tweede klus via LICHT
Begin 2019 benaderde LICHT mij voor een klus bij de Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN). Ik weet het nog goed, vlak voor mijn wintersport ging ik daar op gesprek. Ik zou daarna eigenlijk bij een andere klus gaan praten maar dat is nooit meer gebeurd. Rose Ebbers, de leidinggevende in kwestie, en ik waren een match. Stefanie moest lachen om ons enthousiasme voor elkaar en de klus die er lag. Zij had het al voorzien. Rose en ik gingen direct al sparren over wat de communicatieafdeling bij de ODBN nodig had. Wat een heerlijk mens, positief en daadkrachtig dacht ik. Ik ging lekker op vakantie met deze nieuwe opdracht in het vooruitzicht.

Mijn werk bij de ODBN
Ik heb bij de ODBN veel ruimte gekregen om mijn werk naar eigen inzicht te doen. Veel advisering rondom de PAS en Pfas thema’s, bijeenkomsten organiseren intern en extern, projectcommunicatie voor de nieuwe omgevingswet maar ik heb bijvoorbeeld ook de aanbesteding van een nieuw mailingsysteem begeleid, en de twee beginnende adviseurs gecoacht. Pers en woordvoering bleek ook een groot onderdeel te zijn. Dat had ik niet verwacht maar zorgde voor een leuke dynamiek. De organisatie zelf was ook heel prettig. Korte lijntjes en een open cultuur waar de directeur echt bij je aanschuift voor advies. Uiteindelijk heb ik er een jaar gezeten en mijn werk nog warm kunnen overdragen aan iemand die er voor vast ging werken. Een super opdracht dus in een heel leuk team en eentje waar ik wederom weer veel geleerd heb en LICHT mij regelmatig heeft geadviseerd als ik even wilde sparren.

Tot Slot: LICHT de ideale (licht?) schakel
Leuke opdrachten met de juiste inhoud dat is waar ik als ZZP-er voor ga maar omdat succesvol te doen heb je wel de klik nodig met de mensen die er werken. LICHT is daarin de ideale schakel. Zij luisteren goed en zien waar de ‘sparkle’ zit bij opdrachtgever en de ZZP-er in kwestie. Als LICHT mij belt voor een klus dan weet ik dat er een hele grote kans is dat de opdracht goed bij me past. En de LICHT sessies die ze periodiek organiseren zijn ook zeker de moeite waard.


Martine Tekelenburg
LinkedIn