18 augustus 2021

Hoe kijk jij vooruit?

Vanuit ons vakgebied zitten we dicht op de markt. We weten wat er speelt en hoe vraag en aanbod elkaar in stand houdt. Nu de economie weer aantrekt steekt een oud probleem weer de kop op: een tekort aan personeel. Dat betekent dat kandidaten meer keuze hebben en niet meer met de eerste opdracht die ze krijgen aangeboden genoegen hoeven te nemen.

We zijn benieuwd hoe jij, als zelfstandige professional, hier mee omgaat. Wat zijn voor jou doorslaggevende factoren om voor een bepaalde opdracht te kiezen? Kies je voor het hoogste tarief, de groei die je met een opdracht kan maken, het type opdracht of bijvoorbeeld voor een specifieke branche? De combinatie van een aantal factoren is waarschijnlijk bepalend.

In de huidige markt heb je als zelfstandige professional meer te kiezen. Altijd al willen werken in een bepaalde branche? Nu doet die kans zich misschien eerder voor. Maar heeft deze aantrekkende economie ook invloed op het moment dat je op zoek gaat naar een volgende opdracht?

Stel: Je opdrachtgever heeft je zojuist laten weten dat je huidige opdracht stopt en niet (meer) wordt verlengd. Is dit ook pas het moment dat je aan een volgende opdracht gaat denken en lijntjes gaat uitzetten?

In de praktijk komt het vaak voor dat een opdrachtgever de wens heeft dat er per direct iemand start. Als je als zelfstandige professional per direct kunt starten bij je nieuwe opdrachtgever is dat voor beide kanten natuurlijk erg prettig, echter zit er ook een keerzijde aan. Per direct starten kan vaak alleen omdat je op dat moment geen opdracht hebt (of uren over hebt naast een klus met minder uur).

Wanneer onze werkende kandidaten weer beschikbaar komen is voor ons altijd duidelijk omdat we dicht op dat proces zitten. Van al onze warme contacten en de beste kandidaten proberen we dat ook zo goed mogelijk bij te houden. Maar dat is voor ons niet altijd even duidelijk gezien de vele factoren die hier een rol in spelen.

Weet je nu al dat je opdracht over een paar weken of maanden gaat aflopen en heb je nog geen nieuwe opdracht op het oog? Laat het ons dan ook weten zodat we voor je kunnen uitkijken naar een nieuwe opdracht.

Schrijf je in als interimprofessional