De overstap van profit naar non-profit

Maartje Heerkens | Vaste LICHT Professional

Als je eenmaal in het communicatievak zit blijf je veelal in dezelfde of soortgelijke branche werkzaam. Niet alleen omdat die branche je vaak aanspreekt, maar ook omdat je ervaring hebt en je gemakkelijker in te zetten bent bij een soort gelijke organisatie. Sommige professionals wagen de sprong en stappen met veel vakkennis en een flinke dosis energie in een nieuw avontuur. Om nieuwe ervaringen op te doen en van betekenis te kunnen zijn. Zo ook Maartje Heerkens die de overstap heeft gemaakt van een baan in de zakelijke dienstverlening naar de gemeente.

Nieuwe uitdaging

“De overstap van het bedrijfsleven naar gemeente heb ik bewust gezet. Ik wilde graag bij een organisatie werken met impact op de omgeving. Een gemeente voert taken uit die direct van belang zijn voor haar inwoners. Als communicatieprofessional vind ik het fijn om me goed in te kunnen leven. Bij een gemeente kan dat echt. Je bent tenslotte zelf ook inwoner en voelt aan wat veel impact heeft op de samenleving. De dynamiek van een gemeente met het college en de gemeenteraad, de kritische blik van de media en de inwoners, crisis, grote communicatieprojecten en de issues maken het werk daar heel interessant.

Goede voorbereiding

Ondanks dat ik geen ervaring had met het werken bij een gemeente heeft mij dat niet in de weg gezeten. Omdat ik goed voorbereid wilde zijn heb ik wel de masterclass werken als communicatieadviseur bij de overheid gedaan. Op die manier kreeg ik basis informatie over de verschillende overheden en de manier waarop ze bestuurd worden. Maar ook het in kaart brengen van krachtenvelden, participatie en het betrekken van mensen bij het ontwikkelen van beleid, gedragsverandering, hoe je bestuurders het beste kunt adviseren kwamen aan bod. Deze extra bagage gaf mij vertrouwen mijn werk goed te kunnen doen.

Ander perspectief

Het vak communicatie kun je overal uitvoeren als je maar in de gaten houdt wat belangrijk is, welke stakeholders er zijn, wat de meeste impact maakt en hoe de verschillende lijnen lopen. Met mijn frisse blik vanuit een andere organisatie heb ik echt iets kunnen brengen. De inzet van net andere communicatiemiddelen bijvoorbeeld. Doordat ik bij een wat kleinere gemeente werkte heb ik projecten kunnen doen voor verschillende domeinen, van het sociaal domein tot het ruimtelijk domein, van participatie en windenergie tot hulp bij armoede en ondermijning in het buitengebied. Die diversiteit maakte het voor mij echt heel interessant. Daar kreeg ik energie van en ging ik van stralen.”

Ervaring van de gemeente

Bij gemeenten gaat de voorkeur vaak uit naar mensen die al ervaring hebben opgedaan binnen overheidsinstanties. Een kandidaat die deze ervaringen niet heeft kan zorgen voor een nieuw perspectief in de organisatie. Bij de gemeente waar Maartje terecht kwam hebben ze dit ook ervaren “Als organisatie hebben wij Maartje in dienst genomen zonder dat zij ervaring had bij een gemeente. We hebben voor haar gekozen omdat ze goede werkervaring en competenties had. Juist iemand met een andere achtergrond kan zorgen voor frisse ideeën.”