De GGD mag gezien worden!

Renate van Lierop, Vaste LICHT Professional | GGD Zuid Limburg

‘’Interimwerk past perfect bij mij. Zo kan ik in een korte tijd mijn steentje bijdragen en daarna weer ergens anders aan de slag!’’

Na 20 jaar in gemeenteland gewerkt te hebben en daarvoor bij de immigratiedienst werd het tijd voor iets anders. Of ja, iets anders, nog meer dynamiek. Dat klinkt cliché maar ik kreeg er een onrustig gevoel van. Ik veranderde regelmatig, na een aantal jaar gewerkt te hebben, van baan. Ik wil nieuwe dingen ontdekken, organisaties leren kennen en leuke uitdagingen aangaan. LICHT zorgt voor deze ontwikkelingen.

LICHT
LICHT brengt de menselijke kant goed in beeld en kent de wensen van haar professionals. Als vaste LICHT professional heb je de ruimte om je te ontwikkelen met de juiste ondersteuning en fijne collega’s. Als interimmer bekijk je een organisatie of opdracht net wat anders. En dat maakt dat wij, interimmers, het team soms even wakker kunnen schudden. Met mijn professionaliteit op de juiste plek geef ik met volle overgave een vakkundig advies. LICHT staat voor verlichting, je bent niet alleen maar er staat een mooi team gezellige collega’s naast je. Daarnaast zorgen zij voor de perfecte match en daar word je allebei beter van!

Mijn eerste klus
En dan kom je bij GGD Zuid Limburg terecht om de communicatie en woordvoering rondom de coronapandemie op te pakken. Je kunt zeggen: communicatie is communicatie, maar ik moest toch even schakelen.

Wat ik in 20 jaar bij de gemeente aan ervaring heb opgedaan is een mooie rugzak voor een organisatie als de GGD. Ik zie dat de GGD de afgelopen jaren echt gegroeid is. Je bent een uitvoerende organisatie in het heetst van de strijd. Als het erop aankomt staan zij vooraan. Vaccineren is een hun dagelijkse kost maar nu, door corona, wordt het vergroot en heeft de hele wereld er een mening over. De media speelt hierin een belangrijke rol. Dit alles is voor de GGD ook een groeiproces.

Je geeft iets water en het gaat groeien…
Dit groeiproces is erg interessant. Wij stellen ons dagelijks de vraag: hoe brengen wij onze werkzaamheden in beeld zodat iedereen kan zien wat wij doen? Hoe zetten wij de media in om de GGD goed in het voetlicht te brengen? Daarbij is een goede relatie met onze media essentieel. De GGD had regelmatig contact met de pers maar de frequentie is door de coronapandemie sterk verhoogd. En dan heb ik het niet alleen over de persvragen maar ook over de mediaoptredens. En dat is voor iedereen wennen.

Het is mooi om te zien dat nog onervaren collega’s voor de camera schitteren. Dan krijg ik een trots gevoel! We zetten stappen vooruit met direct resultaat. En daar doe ik het voor! Ik vind het belangrijk om van je eigen kracht uit te gaan. Ik bereid iemand goed voor door middel van een briefing. Ik maak een pakkende kernboodschap en geef enkele speerpunten mee. Ook monitor ik de media en zorg ik dat ik elk mediaoptreden zie. Na elk optreden stuur ik altijd een persoonlijk en positief bericht naar mijn collega en de verbeterpunten nemen we mee voor de volgende keer!

Wat is de grootste verandering sinds corona binnen een organisatie als de GGD?
Sowieso een verdubbeling van personeel. Dat was zeker nodig want de GGD heeft een belangrijke rol binnen de coronapandemie. Corona is tegenwoordig de rode draad in ons dagelijkse werk en krijgt veel aandacht. Daarnaast is het natuurlijk ook van belang dat we ook de ‘dagelijkse kost’ oppakken. Alleen dan kunnen wij het motto van de GGD waarmaken: wij werken samen aan de gezondheid van de mens!

De GGD mag gezien worden!
Door corona heeft de GGD een hele andere rol gekregen in de samenleving én in de politiek. Door de coronapandemie hebben wij veel geleerd. Zo is de samenwerking tussen de GGD-en verbeterd waardoor zij in de toekomst samen meer kunnen bereiken. Daarnaast is de GGD meer in het dagLICHT gekomen. Dat wil zegen dat de relatie met de media sterk is gegroeid. De GDD doet heel goed werk en dat wordt helaas nog te weinig gezien. Ik kan wel zeggen dat de coronapandemie positief heeft bijgedragen aan ontwikkelingen binnen en buiten de GGD. Dat moeten wij vasthouden want de GGD mag trots op zichzelf zijn!

Wat wil je collegaprofessionals meegeven?
Volg je hart! Ik heb geleerd dat je uiteindelijk het beste kan adviseren als je je eigen hart volgt.

Ook aan de slag als vaste LICHT professional?
Wil je werken in mooie organisaties en aan uitdagende projecten? Vind je kennisdeling erg belangrijk en wil je werken in een hechte club met gezellige collega’s. Solliciteer dan, via onze website, als vaste LICHT Professional!


Renate van Lierop