LICHT communicatie ZP’ers bundelen krachten bij Waterschap Limburg

Voor Marijke van der Steen was haar opdracht bij Waterschap Limburg haar eerste klus als zp’er. Ze begon als teammanager Communicatie tijdens een fusietraject en is nu samen met collega-zp’ers Veronica Gieben en Marleen Weijters communicatieadviseur voor alle projecten rond dijkversterking en dijkverlegging in Limburg. Ze werken alle drie via LICHT bij het waterschap. “We hebben allemaal onze eigen expertise.”

Marijke was jarenlang Hoofd Communicatie bij Rijkswaterstaat, tot ze de overstap maakte naar de gemeente Helmond. “Voor die overstap dacht ik er al over om voor mezelf te beginnen”, vertelt Marijke. “Het leek me leuk om bij verschillende organisaties binnen te kijken en ik was benieuwd of het me zou lukken om als zelfstandige mooie klussen binnen te halen. Tijdens mijn tijd bij de gemeente bleef het kriebelen en twee jaar later ging ik alsnog de uitdaging aan. Via LICHT werd ik voorgesteld aan het toenmalige Waterschap Peel en Maasvallei, dat net voor een fusie stond. Het was de eerste vacature waar ik op reageerde en ik mocht direct aan de slag. Een mooie start van mijn zp-schap.”

Focus op één project
Marijke begon als interim-teammanager Communicatie en vervulde die opdracht ruim een jaar. Toen de fusie tussen de waterschappen Peel en Maasvallei en Roer en Overmaas een feit was, werd er een vaste teammanager Communicatie gezocht voor het nieuwe Waterschap Limburg. Marijke werd strategisch interim-communicatieadviseur voor het Hoogwaterbeschermingsprogramma, dat draait om het versterken en verleggen van dijken. “Leuk, want dat gaf me de kans om me in één programma vast te bijten”, zegt Marijke. “Als manager ken je de hoofdlijnen van alle programma’s, maar je blijft toch enigszins aan de zijlijn staan. Nu ken ik alle ins en outs van het programma en dat bevalt me prima.”

Pop-up-team
Marijke, Veronica en Marleen zijn samen verantwoordelijk voor de communicatie rond alle projecten voor dijkversterking en dijkverlegging van het waterschap. Marijke richt zich op het Hoogwaterbeschermingsprogramma, Veronica is strategisch communicatieadviseur voor het programma Maaswerken en Marleen zorgt meer voor de praktische uitvoering van beide projecten. Allerdrie zijn ze interim-communicatieadviseur en zijn ze via LICHT als ‘pop-up-team’ bij Waterschap Limburg geplaatst. “Dat werkt goed”, vertelt Veronica Gieben. “We hebben alle drie veel ervaring op communicatiegebied, maar allemaal bij verschillende organisaties. Samen heb je zo een enorme hoeveelheid ervaring waar je uit kunt putten. Dat heeft meerwaarde voor onze opdrachtgever.”

Snel ingewerkt
De drie adviseurs vullen elkaar goed aan. Marleen: “Marijke en ik lijken veel op elkaar in onze manier van werken en dat past goed. Ik ben nog gestructureerder dan zij, waardoor ik een project helemaal tot in de puntjes af kan maken. Veronica en Marijke kunnen op strategisch niveau weer heel goed met elkaar sparren.” Marijke: “Het voordeel van werken met zp’ers is dat zij meestal snel ingewerkt zijn. We zijn het gewend om snel te schakelen en brengen een frisse wind mee.”

Betrokken en persoonlijk
Marijke, Veronica en Marleen zijn tevreden over LICHT. “Het sterkste punt van LICHT is hun betrokkenheid en persoonlijke aanpak”, zegt Marijke. “Ze komen regelmatig langs om te bespreken hoe het gaat en als er iets geregeld moet worden, dan gebeurt dat meteen. Ze weten goed waar ze het over hebben. LICHT organiseert regelmatig kennis- en inspiratiesessies voor haar interim-professionals en ook dat spreekt me aan. Het zegt wel iets dat al die vakmensen de moeite nemen om voor deze sessies naar Eindhoven te komen.”

LinkedIn Marijke van der Steen
LinkedIn Veronica Gieben
LinkedIn Marleen Weijters