Begin klein, met kleine stapjes. Succes verzekerd!

CHRISTEL VERVOORT - VASTE LICHT PROFESSIONAL

Je krijgt nooit een tweede kans voor een eerste indruk, luidt het gezegde. Nou, dat weten ze bij de gemeente Meerssen als geen ander! Het lijkt wel of het in het DNA van deze Zuid-Limburgse gemeente zit, maar persoonlijke aandacht is echt een kernwaarde. Dat begon al bij de receptie/klant contact centrum tijdens mijn sollicitatiegesprek voor mijn allereerste klus als Vaste LICHT Professional. Maar dit werd opgevolgd door heel veel collega’s; van de schoonmaker in de hal en de stagiaire bij de koffieautomaat tot aan de beleidsmedewerker die – toen ik alleen op een werkplek zat – informeerde of ik mijn draai gevonden had.

Aandacht

Die aandacht probeer ik zelf ook te geven aan de inwoners en ondernemers van Meerssen. Als interim communicatieadviseur wil ik er mijn steentje aan bijdragen dat mensen zich gehoord en gezien voelen in en door de gemeente. Door duidelijk te zijn, te communiceren en door verwachtingen te managen. Zeker in deze tijden, waar toch wel vaak wantrouwend naar de overheid wordt gekeken. Dat brengt me op mijn hoofdopdracht bij deze gemeente. Hoe kunnen we er als Team Communicatie voor zorgen dat we de juiste dingen doen en ons niet teveel laten leiden door de waan van de dag? Hoe zorgen we ervoor dat we echt van meerwaarde zijn voor inwoners en ondernemers? Maar bovenal, hoe zorgen we ervoor dat communicatie niet is voorbehouden aan communicatiemedewerkers, maar het domein is van alle medewerkers van de gemeente? Dit alles leggen we vast in nieuw communicatiebeleid.

Verder mag ik me bezighouden met belangrijke beleidsthema’s zoals de woningopgave en de Spreidingswet in Meerssen. Daar spelen communicatie, participatie en omgevingsmanagement een grote rol. De uitdaging voor mij? Hoe krijg ik de medewerkers van de gemeente mee? Hoe kan ik hen helpen een omgevingsantenne te ontwikkelen en staan zij daar ook voor open?

Gelukkig zijn er al heel veel goede voorbeelden op dit gebied en heb ik al kunnen genieten van kleine, maar tegelijkertijd grote stappen. Zo hebben mijn communicatie collega en ik bij een woningbouwvraagstuk in een van de dorpen van de gemeente Meerssen de methodiek van Factor C ingezet. Hoe mooi was het om te zien dat niet alleen wij van communicatie letterlijk een beter (omgevings)beeld kregen van de opgave, maar dat ook de beleidsmedewerkers deze methodiek als een toegevoegde waarde zagen om samen een goed project te realiseren! De bijeenkomst hielp ook om de meerwaarde van communicatie aan te tonen en zo de positie van communicatie in de organisatie te versterken.

Begin klein

Wat ik er onder andere van geleerd heb, is dat je klein moet beginnen en je successen moet vieren. Als ervaren communicatieadviseur zie je vaak al waar het naartoe gaat en welke mogelijkheden er zijn, maar een beleidsmedewerker kijkt (vanzelfsprekend) door een andere bril. Begin klein, met kleine stapjes. Succes verzekerd!