16 maart 2023

5 handige tools voor professionals in marketing en/of communicatie

Hieronder vind je 5 handige tools waarvan wij denken dat ze jouw werk als interimmer in marketing en/of communicatie écht ondersteunen. Bekijk ze, gebruik ze, test ze. Welke tool is jouw favoriet?

Braintoss: de ideeënverzamelaar

Je herkent het vast: de beste ideeën ontstaan vaak op momenten dat je nét lekker aan het ontspannen bent. Het liefst leg je ze zo snel mogelijk vast en ga je verder met relaxen. In de app Braintoss verzamel je die hersenspinsels met een ingesproken bericht, een notitie of een foto. In een automatisch verstuurde e-mail vind je het idee later terug in je mailbox. Zo is het uit je hoofd en in je mailsysteem. Handig! De app kost eenmalig € 3,49.

ChatGPT: de slimme chatbot

Dat ‘artificial intelligence’ (AI) ons werk – en ja, ook dat van een marketing of communicatieprofessional – kan veranderen, is je vast niet ontgaan. ChatGPT is op dit moment misschien wel de meest impactvolle doorbraak op het gebied van AI. Deze snelle schrijvende assistent geeft uitleg over een bepaald onderwerp of het helpt je met bijvoorbeeld het (her)schrijven of samenvatten van een tekst.

ChatGPT snapt de context, verstaat Nederlands en schrijft op jouw verzoek in verschillende stijlen. Het (tot nu toe) gratis te gebruiken prototype werkt eenvoudig: type een opdracht of vraag en ChatGPT antwoordt zoals een mens dat ook zou doen. Zou doen welteverstaan, want het meegeven van een persoonlijk karakter aan een tekst is gelukkig nog steeds mensenwerk ;-). Laat de tool je vooral helpen met een opzet en zorg zelf voor de perfecte final touch!

LanguageTool: de schrijfassistent

Dé tip van menig journalist voor iedereen die schrijft: LanguageTool checkt je tekst op interpunctie, grammatica en stijl. Net zoals elke spellingscontrole is de gratis versie van Languagetool niet uitputtend, je eigen schrijfskills en oplettendheid blijven belangrijk. Handig is het wel!

De tool controleert tot 10.000 leestekens in één keer en is, naast het Nederlands, beschikbaar in 13 andere talen. Je tekst krijgt een totaalscore en alle (unieke) woorden en karakters worden geteld. Wanneer je de LanguageTool plug-in in je browser installeert, worden ook al je online teksten gecontroleerd. Handig bij het schrijven van een LinkedIn post bijvoorbeeld.

Miro: het digitale whiteboard

Ben jij ook fan van whiteboards? Nu we regelmatig op afstand werken, zijn online samenwerkingstools wat ons betreft onmisbaar. Miro is een digitaal whiteboard, waar jij mensen met wie je samenwerkt kunt uitnodigen voor een brainstorm. Na de brainstorm is Miro de plek waar je samen de ideeën en voortgang van een volledig project bijhoudt. Je kunt het whiteboard vullen met onder andere post-its, video’s, mindmaps, tekeningen, foto’s en bestanden. Jij en je collega’s werken samen in dezelfde omgeving en extra handig: je kunt de gratis versie van Miro verbinden met andere tools, zoals Google Docs en Zoom.

TinyWow: honderden tools op één website

Kun jij geen genoeg krijgen van handige online tools? Op TinyWow.com vind je er honderden op één website. Ze zijn kosteloos te gebruiken en écht heel handig (zelf gebruiken we de website elke dag). Je vindt op TinyWow:

– Tools om bestanden te bewerken, samen te voegen of te converteren (bijvoorbeeld van Pdf naar Word).
– Tools om afbeeldingen en video’s te bewerken.
– Schrijftools, zoals een zin-herschrijver, AI-schrijftools en een tool met ideeën voor blogposts.

Doe er je voordeel mee!

Welke tool is jouw favoriet?

We zijn benieuwd of jij (één van) deze 5 handige tools al gebruikt en horen graag wat je ervan vindt.
Gebruik jij een andere onmisbare tool voor jouw werk? Laat het ons weten!

Schrijf je in als interimprofessional