28 november 2023

Masterclass Own the Stage met Joni Bais

Spreken met impact

Soms zit je in een patroon en kom je er zelf niet uit. Steeds vaker loop je tegen dingen aan in je werk waar je buikpijn van krijgt. Zoals het geven van een (online) presentatie. Hoewel je bakken met ervaring in je vakgebied hebt, voel je je na al die jaren nog steeds onzeker als je voor een groep staat. Je hele houding schreeuwt “ik wil hier niet zijn!”, je schouders hangen naar beneden en je zit hoog in je ademhaling. Je weet dat het anders moet wil je mensen meenemen in jouw plan, maar hoe dat is een lastige.

Wat een verschil

Gelukkig zijn er experts die je hierbij kunnen helpen. Zoals performance coach Joni Bais. Tijdens de speciale SCHITTER sessie Own your stage, die LICHT organiseerde, gaf zij een masterclass met tips en trics om krachtiger over te komen. En deelde ze de principes van presenteren. Het was een interactieve sessie, waar je als deelnemer ook uit je comfortzone werd gehaald. Zo mochten een aantal deelnemers spontaan een korte presentatie houden over een bepaald onderwerp en kregen ze direct bruikbare feedback. Na een paar aanpassingen aan de presentatie “ownde” de deelnemers daadwerkelijk the stage. Zoals een aanwezige zelf aangaf: “je zag echt een verschil in hoe iemand voor het publiek stond.”

Met plezier in de schijnwerpers

Zelf heb je niet altijd door hoe je overkomt bij het presenteren. Daarom was het fijn om tijdens de inspirerende masterclass meteen de tips in praktijk te kunnen brengen. Joni gaf praktische handvatten: zet je voeten stevig neer, recht je rug en maak verbinding met het publiek. En niet onbelangrijk: blijf dicht bij jezelf. Hierdoor krijg je meer vertrouwen en controle hoe je overkomt. Verweef jouw persoonlijkheid ook in je presentatie, dan blijft het verhaal nóg beter hangen. Ook liet Joni horen hoe je je stem voor je kunt laten werken, waardoor je verhaal nog krachtiger overkomt. Na afloop waren we het er allemaal over eens: vanaf nu nemen we vaker overtuigend het woord en staan we met meer plezier in de schijnwerpers!