Gemeente Vijfheerenlanden? Waar ligt dat dan?

Sarah van Ingen, Vaste LICHT Professional

Het was februari 2020 en alweer tijd voor mijn 2e opdracht als vaste LICHT communicatieprofessional. Maartje regelde voor mij een gesprek bij de gemeente Vijfheerenlanden. Gemeente Vijfheerenlanden? Waar ligt dat dan? Het bleek een nog vrij nieuwe gemeente in de provincie Utrecht te zijn, ontstaan uit de samenvoeging van de drie voormalige gemeenten Zederik, Leerdam en Vianen.

Aan de slag
Ik ging op een donderdag op pad voor een gesprek in Leerdam. Ze zochten met spoed een senior communicatieadviseur met het sociaal domein als aandachtsgebied. Dat past perfect bij mij! En toen de klik er ook nog bleek te zijn was het snel beklonken. Of ik komende maandag meteen kon beginnen? Natuurlijk!

Vijfheerenlanden
Bij de gemeente Vijfheerenlanden werd ik warm ontvangen met prachtige bloemen door leuke collega’s. Iedereen was duidelijk blij met mijn komst want er was veel werk te doen. De eerste week bestaat natuurlijk uit veel kennismaken en inlezen. Maar bij deze gemeente kon ik ook meteen op pad om de 3 verschillende gemeentehuizen in Meerkerk, Leerdam en Vianen te bezoeken.

Sociaal Domein
Dat het nog een jonge, nieuwe gemeente is merk je direct. De meeste collega’s hebben hiervoor al geruime tijd bij een van de drie voormalige gemeenten gewerkt. En je merkt dat alles nog aan het samenkomen is in de nieuwe organisatie, in de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden. Ook op sociaal domein gebied met twee Sociale Teams en twee verschillende welzijnsorganisaties met allemaal hun eigen kerngebied waar ze aandacht aan besteden. Een mooie uitdaging qua communicatie! Het takenpakket past ook uitstekend bij mijn ervaring en interesses. Zo houd ik me bezig met het Duurzaam Onderwijshuisvestingsplan, beschermd wonen, pleegzorg, mantelzorg, Wmo, dementie, eenzaamheid, armoede en schulden problematiek en een regionaal programma over ‘Kwetsbare jongeren op weg naar zelfstandigheid’.

Corona en thuiswerken
Goed en wel 6 weken was ik aan de slag bij gemeente Vijfheerenlanden toen half maart corona toch wel echt voet aan de grond begon te krijgen in Nederland. En ook ik werk dus sinds half maart 2020 vanuit huis. Dat is nu inmiddels al een jaar zo en het einde is nog lang niet in zicht. Maar gelukkig gaat het allemaal prima. Veel telefoontjes en Teams vergaderingen, veel mailen, maar het werkt. We weten elkaar allemaal te vinden en het werk gaat door. Sterker nog, het was enorm druk en veel werk met alle corona communicatie en de ondersteuning van het crisisteam het eerste half jaar. Nu is daar de rust weer in wedergekeerd en kom ik weer volop toe aan mijn sociaal domein communicatie taken.

Voorlopig zet ik me in ieder geval nog tot de zomer volop in voor gemeente Vijfheerenlanden. En voor na die tijd ben ik erg benieuwd waar een nieuwe klus via LICHT me gaat brengen!


Sarah van Ingen
LinkedIn