Strategisch Bestuursadviseur (32-36u p/w) – Gemeente Helmond – Helmond

Introductie

Jij bent een sterke sparringpartner, kunt omgaan met druk, het politieke krachtenveld, belangentegenstellingen, emotie en weerstand. Je bent communicatief sterk én een verbinder, je weet te adviseren over de meest complexe bestuurlijke- en organisatievraagstukken. Je bent flexibel in tijd en inzet maar weet hierbij de eigen grenzen te bewaken. Herken je jezelf hierin en zou je als Strategisch Bestuursadviseur willen werken in een snelgroeiende gemeente? Dan heeft de Gemeente Helmond een mooie uitdaging voor jou.

Organisatie

De gemeente Helmond bouwt aan grootse en uitdagende opgaven. De stad staat op tal van plekken in de steigers. Zo bouwen we de woonwijk van de toekomst: Brainport Smart District. Maar met onze partners werken we ook aan een nieuw, bereikbaar stadshart, vol levendigheid. We werken aan nieuwe bedrijventerreinen (Helmond staat bekend als MKB-minded), maar ook aan een soortenrijke, duurzame natuur. Bovenal willen we van Helmond een duurzame, energieneutrale en klimaatbestendige stad maken. Waar je gezond kunt wonen, veilig kunt werken en je smart kunt voortbewegen.

Werken bij de Gemeente Helmond betekent werken bij een organisatie die zich continu ontwikkelt en boordevol ambitie zit. Dat moet ook, want, ook al hebben we voor onze stad mooie dingen bereikt, de samenleving verandert. Helmond is een stad in beweging. We werken met trots vanuit verbinding, vertrouwen en waardering. Een integrale benadering met vernieuwende en innovatieve ideeën. Laat het je vertellen door onze collega’s in het filmpje op de website van Helmond.

Als bestuursadviseur werk je nauw samen met zowel actoren binnen de gemeentelijke organisatie als daarbuiten. Je bent de spil in een dynamisch en uitgebreid netwerk en bent verantwoordelijk voor urgente dossiers.

Functie

Deze functie is een spilfunctie. Je bevindt je middenin een dynamisch en uitgebreid netwerk en bent verantwoordelijk voor urgente dossiers. De werkzaamheden vallen grofweg uiteen in een drietal hoofdgebieden, te weten:

1. Persoonlijke ondersteuning

  • Je functioneert als klankbord voor de beide wethouders en richt je op strategische en tactische advisering, door en over portefeuilles heen waarbij je oog hebt voor maatschappelijke belangen, haalbaarheid en de politiek bestuurlijke context. Hierbij vertaal je boodschappen communicatief en ben je verantwoordelijk voor de woordvoering.


2. Advisering

  • Je adviseert de wethouders op hun beleidsterreinen zodat ze met kennis van zaken spreken en voorstellen kunnen beoordelen. Je moet daarbij gemakkelijk van het ene naar het andere onderwerp kunnen schakelen en van operationele zaken tot aan meer strategische.


3. Coördinatie & kwaliteitsbewaking

  • Je hebt een schakelfunctie tussen het bestuur en de organisatie: je verbindt en vertaalt de wensen en opdrachten van bestuurders in concrete acties voor de organisatie en stelt prioriteiten daarbinnen. Ditzelfde doe je voor de vragen en wensen van de organisatie aan het bestuur, zonder daarbij de rol of taken van het bestuur of de organisatie over te nemen.
  • Je optimaliseert de kwaliteit van de advisering, onder meer door het bewaken van de integratie van soms tegenstrijdige adviezen. Dit gebeurt in samenwerking met de ambtelijke organisatie, o.a. door het organiseren van feedback gedurende het proces en achteraf.
  • Je bereidt de vergaderingen voor, draagt zorg voor communicatie van de besluiten en bewaakt de gemaakte afspraken.

Functie-eisen

Zoals al eerder in deze tekst is vermeld, ben je een geschikte kandidaat als je een sterke sparringpartner ben en kunt omgaan met druk, het politieke krachtenveld, belangentegenstellingen, emotie en weerstand. Je bent communicatief sterk én een verbinder, je weet te adviseren over de meest complexe bestuurlijke- en organisatievraagstukken. Je bent flexibel in tijd en inzet maar weet hierbij de eigen grenzen te bewaken.

Verder vragen wij:

  • Een afgeronde WO-opleiding, bij voorkeur Bestuurskunde, Communicatiewetenschapen of Politicologie, met aanvullende kennis en relevante ervaring binnen een soortgelijke functie. Kennis van (bestuurlijke) procedures/werkwijzen met name rond college en gemeenteraad.
  • Kennis van de gemeentelijke organisatie.
  • Kennis van het openbaar bestuur, programma- en projectmanagement, beleidsvoering, wet- en regelgeving en/of veranderkunde is een eis.
  • Kennis van strategische communicatie en woordvoering is een grote pré.

Aanbod

De Gemeente Helmond biedt een uitdagende functie aan binnen een organisatie waar innovatie, (door)ontwikkeling en verbinding centraal staat. Jij kunt écht impact maken.

Bij gemeente Helmond staat de ontwikkeling van onze medewerkers centraal. Daarom bieden wij via onze Helmond Academie diverse cursussen en trainingen aan. De Gemeente Helmond biedt voor deze functie schaal 12 van de VNG CAO. Daarnaast bieden ze uitstekende arbeidsvoorwaarden. Bekijk ze op de website van de Gemeente Helmond.

Inlichtingen en sollicitatie

Strategisch Bestuursadviseur (32-36u p/w) – Gemeente Helmond – Helmond
Leontine Kamps
T. +31 (0) 6 24 37 45 42
E. leontine@ditislicht.nl