Communicatieadviseur/woordvoerder (36u) – Gemeente Dordrecht – Dordrecht

Introductie

Maak jij met jouw expertise graag het verschil voor de inwoners van de gemeente Dordrecht en de Drechtsteden? Hou jij van werken in een politieke omgeving? Ben jij een sterke communicatieadviseur/woordvoerder die denkt in mogelijkheden en kansen? Die onderwerpen op de agenda zet en graag buiten de lijntjes denkt?

Wij maken graag kennis met jou!

Organisatie

Dordrecht is een stad met ambitie. Zij verstevigt haar positie door te werken aan goede bereikbaarheid, een mooi woningaanbod voor haar bewoners, werkgelegenheid, goede zorg en maatschappelijke voorzieningen voor huidige en toekomstige bewoners. Daarbij spelen zaken als duurzaamheid, veiligheid en economie een grote rol. Water loopt letterlijk en figuurlijk als een verbindende draad door de gemeente heen. Dordrecht is een 100.000+-gemeente en één van de zeven Drechtsteden-gemeentes. Onze uitdagingen zijn lokaal, regionaal en Randstedelijk.

Onderdeel van Drechtsteden

Je komt te werken bij team Dordrecht, maar bent in dienst bij de Servicegemeente Dordrecht waar je onderdeel uit maakt van de afdeling communicatie. Hier werken ruim 75 communicatiecollega’s verspreid over de hele regio Drechtsteden. Dat betekent naast de kleinschaligheid van de gemeente, de voordelen van een grote organisatie met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden.

De Servicegemeente Dordrecht is de verbindende kracht achter 7 gemeenten en een aantal regionale organisaties binnen de Drechtsteden. We bieden ondersteunende diensten op het gebied van Financiën, Juridische zaken, Personeel, Facilitair management, ICT en Communicatie. Naast het leveren van kwaliteit in dienstverlening staan plezier in het werk en de persoonlijke ontplooiing van onze medewerkers centraal.

Functie

Wij zoeken een communicatieadviseur/woordvoerder die initiatief neemt en durft te staan en te gaan voor het beste resultaat. Iemand die onderwerpen en belangen bij elkaar brengt, die buiten de lijntjes durft te kleuren en vervolgens die keuzes met verve ‘verkoopt’. Je gaat werken voor één of mogelijk twee van de wethouders uit het Dordtse college van burgemeester en wethouders.

Je adviseert de wethouder(s), gevraagd en ongevraagd, je zet onderwerpen binnen de portefeuille(s) op de kaart. Je laat je inspireren door ontwikkelingen uit andere vakgebieden zodat je voor het college en jouw wethouder(s) het beste resultaat behaalt. Jij denkt in duidelijk te bereiken resultaten, in kwaliteit en kwantiteit. Jij maakt daarover heldere afspraken, jij bent de regisseur die de communicatievraagstukken uit de portefeuille samenbrengt. Perswoordvoering is voor jou een vanzelfsprekendheid, net als het feit dat jij ook zelf de pen voert. Jij weet hoe je jouw wethouder(s) op de juiste momenten op de juiste onderwerpen het podium geeft.

Samen met je communicatiecollega’s geef je invulling aan de profilering en positionering van de gemeente, het college en het coalitieakkoord 2022-2026.

Functie-eisen

Je smult van politiek-gevoelige en/of complexe dossiers. Je vertaalt deze naar concrete werkzaamheden voor jezelf, je collega’s binnen team Dordrecht en de Newsroom. Daarnaast kun je goed luisteren en verbinden. Je bent daadkrachtig en adviesvaardig. Jouw persoon kenmerkt zich door energie, creativiteit en vooral lef! Je staat vooraan bij nieuwe ontwikkelingen in je vakgebied, je past ze graag toe.

Je bent een teamspeler. Je werkt samen met je communicatiecollega’s aan de vaak complexe dossiers uit jullie portefeuilles. Je staat voor de kwaliteit van je gemeente en je team. Waar nodig schakel je soepel van strategisch niveau naar tactisch en operationeel advies. Je hebt een hands-on-mentaliteit.

Ook ben je in staat om signalen uit de samenleving en de interne organisatie op te pikken en die te agenderen. Jij begrijpt dat wat er buiten gebeurt, invloed kan hebben op de dynamiek in de organisatie en vice versa. Jij ziet de dwarsverbanden en kan deze omzetten in scenario’s. Door helder verwachtingsmanagement en duidelijke communicatie ben je in staat de communicatie in je portefeuille naar een hoger plan te tillen. En daarmee ook de communicatie vanuit het college en de gemeente.

Jouw goed ontwikkelde gevoel voor politieke verhoudingen en organisatiesensitiviteit maken dat jij de juiste toon weet te vinden om het meest optimale resultaat te halen.

Kortom, je bent een zichtbare collega met een proactieve houding die snel schakelt, onderwerpen op de agenda zet, makkelijk verbinding maakt en achter jouw adviezen staat.

Wat neem je mee?

 • Een afgeronde hbo/wo-opleiding op communicatievlak of aantoonbaar vergelijkbaar werk- en denkniveau.
 • Minstens 3 jaar relevante werkervaring.
 • Aantoonbare ervaring met woordvoering en agendasetting.
 • Ervaring met het onderhouden van mediacontacten.
 • Goede kennis van het medialandschap.
 • In staat om je de onderwerpen binnen de Dordtse samenleving snel eigen te maken.

Aanbod

Jouw werk is meer dan alleen een salaris. Je draagt bij aan het realiseren van de ambities van de gemeente Dordrecht. Daar zetten wij graag goede arbeidsvoorwaarden tegenover, zoals:

 • Een arbeidsovereenkomst voor 1 jaar voor 36 uur per week, met uitzicht op vast dienstverband bij goed functioneren;
 • Salaris van maximaal € 5.372,- (salarisschaal 11, cao gemeenten) bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek. Je exacte salaris is afhankelijk van je opleiding, kennis en ervaring;
 • Opleidingsmogelijkheden om te blijven groeien in je vak;
 • Een Individueel Keuze Budget (IKB) van 17,05% van je bruto salaris. Dit budget mag je bijvoorbeeld inzetten voor:
  – extra verlofdagen;
  – een fietsregeling;
  – het inkopen van extra pensioen;
  – de contributie van je sportvereniging;
 • Woon-werk reiskostenvergoeding. Reis je met het openbaar vervoer? Dan krijg je deze kosten 100% vergoed:
  – Ouderschapsverlof;
  – Hybride werken;
  – Pensioenregeling bij ABP;
  – Een collectieve premiekorting bij CZ, Menzis of IZA.

Inlichtingen en sollicitatie

Communicatieadviseur/woordvoerder (36u) – Gemeente Dordrecht – Dordrecht
Leontine Kamps
T. +31 (0) 6 24 37 45 42
E. leontine@ditislicht.nl